Fraude en witte kassa nog steeds twee handen op één buik

Het geregistreerde kassasysteem (GKS) ofwel de witte kassa is voor elke horeca-uitbater, die meer dan 25.000 euro jaaromzet haalt van ter plaatse genuttigde maaltijden, verplicht sinds 1 juli 2016. Na 4.835 controles in de horecazaken bleek wat voor ABVV Horval van meet af aan duidelijk was: er is geen bereidheid om het zwart vaarwel te zeggen in de sector.

 

Voordelen in de horecasector

Wanneer het antifraudemiddel, de witte kassa dus, ingevoerd werd, kregen de patroons uit de horeca al tal van voordelen in ruil. Zo werd de BTW verlaagd van 21% naar 12% op restaurant- en cateringdiensten, zagen de flexi-jobs het licht en kregen ze een lastenverlaging voor voltijdse werknemers en de belastingvrije overuren.

Witte kassa en zwart werk

In België zijn er in totaal zo’n 57.000 horecazaken, maar ze vallen niet allemaal onder de witte kassaplicht. Horecazaken die geen maaltijden aanbieden, krijgen vrij spel. Denk hierbij aan de typische bruine kroegen en cocktailbars.

 

Controle is noodzakelijk

De cijfers van het aantal overtredingen tegen de kassaplicht bevestigen dit. Na 4.835 controles bij uitbaters die verondersteld waren een witte kassa te hebben, bleek zeven op tien nog niet in orde te zijn met het systeem. Verdere controles naar het correct gebruik van de kassa wezen op fraude: de kassa werd niet gebruikt (in 10% van de gecontroleerde zaken) en in 1% van de zaken was er nog een tweede niet-geregistreerde kassa aanwezig!

Nu zoekt de sector allerhande excuses om hun frauduleuze praktijken goed te praten. Dat deze rechtse regering nu eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt en zo veel mogelijk controle s en vooral fraudeurs vervolgt.