Hittegolf : hoe kan je blijven werken bij deze tropische temperaturen ?

Deze week stijgt het kwik tot 36° in bepaalde regio’s van het land. Dat kan voor zwaardere werkdagen zorgen dan anders. Bevangen worden door de warmte, dehydratatie, je mag de gezondheidsrisico’s niet in de wind slaan.

Je werkgever is verplicht om de gezondheid van zijn werknemers te waarborgen op warme dagen. Er wordt aangeraden om je uurroosters aan te passen, regelmatig pauzes in te lassen en fysieke inspanningen in de mate van het mogelijke te beperken. In sommige gevallen kan de werkgever zelfs beslissen om tijdelijke werkloosheid in te roepen. Als dat niet het geval is, dient men absoluut blootstelling aan de zon te vermijden tijdens de middag.

Wie buiten werkt, bijvoorbeeld de tuinarbeiders, zijn de eersten op wie de preventiemaatregelen bij warm weer betrekking heeft. De werkplaatsen moet zo voorzien worden dat de werknemers zo weinig mogelijk last ondervinden van de weersomstandigheden, met name door fris water ter beschikking te stellen aan iedereen.

Voor wie binnen blijft, moeten er ook maatregelen genomen worden, zoals het regelmatig controleren van de kamertemperatuur. Las ook regelmatig pauzes in en drink veel water om dehydratatie te voorkomen.

Als jouw werkgever niet de nodige maatregelen neemt bij warm weer kan hij geïnterpelleerd worden door het CPBW (comité ter preventie en bescherming op het werk) of door de arbeidsgeneesheer. Als dat het geval is in jouw bedrijf, laat het dan weten aan jouw vakbondsafgevaardigde van Horval die deze informatie zal doorgeven aan de gewestelijke afdeling.