8 minderjarigen gered van uitbuiting in suikerfabriek

De werknemers moesten Bs 25 betalen aan de leiders van de Coöperatie “Primero de Septiembre” voor eten, terwijl ze Bs 38 verdienen per ton riet.

Zes kinderen en twee tieners die het slachtoffer waren van uitbuiting in de suikerrietkampen van de gemeenschap Arrozales, van de Coöperatie “Primero de Septiembre”, in de gemeente Bermejo, Tarija, werden gered tijdens een gemeenschappelijke actie na de klacht dat de Federatie van de Suikerrietkappers indiende over vermoedelijke onregelmatigheden, mogelijke misdrijven van mensenhandel en mensensmokkel en schendingen van de rechten.

Op 17 november werden vier meisjes en twee jongens, samen met vier volwassen werknemers en twee tieners gered tijdens een reddingsoperatie van de Speciale Strijdkrachten tegen Criminaliteit (FELCC), het Ministerie van Arbeid, de Kinderbescherming van Bermejo en de Regionale Arbeiderscentrale (COR), zo luidt het in een bericht van de Nationale Ombudsman.

Na de klacht van de Federatie van Suikerrietkappers ging de afgevaardigde van de Ombudsman van Tarija, Carola Romero, ter plaatse om een bezoek te brengen aan de arbeiders van de Coöperatie “Primero de Septiembre”.

Een van de onregelmatigheden is het feit dat de werknemers 25 bolivianos moesten betalen voor eten terwijl ze slechts 38 bolivianos verdienen per ton riet. “Dat bedrag ligt lager dan wat er is afgesproken door de Federatie  van Suikerrietkappers”, legt Romero uit.

Volgens het Besluit 20250 worden deze onregelmatigheden in de betaling van het loon geïnterpreteerd als een vorm van outsourcing wat bij wet verboden is voor wat betreft de aanwerving van werknemers.

“Uiteindelijk hebben de suikerrietkappers een schuld uitstaan en hebben ze geen andere keuze dan te blijven werken in verschrikkelijke arbeidsomstandigheden”, voegt Romero eraan toe, die zei dat deze situatie geverifieerd en bevestigd werd door het Regionaal Hoofd van het Ministerie van Arbeid in Bermejo, Juan Pablo Galván, tijdens de operatie die werd uitgevoerd naar aanleiding van de klacht van de Nationale Ombudsman.

Momenteel staan de minderjarigen onder de bescherming van de Kinderbescherming, waar er zal bepaald worden of er enig bewijs is van seksueel misbruik waarvan twee meisjes vermoedelijk het slachtoffer werden.

De geredde werknemers brachten de nacht door in de Federatie van Suikerrietkappers en wachten nu af om hun verklaring af te leggen en wat het Ministerie van Arbeid zal beslissen.

De vertegenwoordigers van het onlangs opgerichte Netwerk tegen Mensenhandel en Mensensmokkel van Bermejo kondigden aan dat ze dit geval specifiek zullen opvolgen om ervoor te zorgen dat er een gepaste straf aan wordt gekoppeld en dat er een precedent wordt geschept zodat dit soort onregelmatigheden nooit meer voorkomen. Bovendien zullen ze ook vragen aan de openbare aanklager om met spoed te handelen.