CFDT en ABVV HORVAL slaan de handen in elkaar in hun strijd tegen kinderarbeid.

Tijdens het seminarie in Biarritz (Frankrijk) 26-27 maart 2013 heeft de Belgische delegatie samengesteld uit Aurélie Rigo (Studiedienst ABVV HORVAL) en Eddy Gerlo, voorzitter Vlig HORVAL en gewestelijk secretaris Oost-Vl.  de gelegenheid gehad om op uitnodiging van de Cfdt  – David Lecat federaal secretaris  – het Belgisch  dossier van de strijd tegen de kinderarbeid en de internationale projecten  van HORVAL voor Bolivia, Cuba en Burundi toe te lichten.

In een gezamenlijke verklaring onderschreven de deelnemers aan het talrijk bijgewoonde seminarie de belangrijkheid van een syndicale aanpak van de problematiek  van de  kinderarbeid in al zijn facetten niet alleen in Afrika  maar over al de continenten wereldwijd in allerlei sectoren. ABVV HORVAL verwees in het bijzonder naar de toestand van de kinderarbeid in Europa  vnml. de verwerking van hazelnoten in Turkije door kinderen  beneden de leeftijd van 15 jaar. Uit een studie van FLA (Fair Labor Association) is immers gebleken dat weinig  multinationals bereid  zijn geweest om op dit vlak de nodige stappen te ondernemen om paal en perk te stellen aan die laakbare praktijken in Turkije. De andere giganten waaronder Barry Callebaut vonden het nog niet nodig om hieromtrent enig standpunt in te nemen ondanks aandringen van ABVV HORVAL. Een resolutie  van het Europees parlement  van 14 maart 2012 over de kinderarbeid in de cacaosector veroordeelt  zeer formeel  het gebruik van gedwongen kinderarbeid .  Ondertussen werd door Oxfam in een rapport van 27 februari 2013  “Behind the Brands” vastgesteld dat de onderzochte tien grootste internationale voedselbedrijven (Nestlé, Unilever, Coca-cola, Pepsico, Mars, Danone, Mondelez (bekend merk Côte d’Or), General Mills (Haagen Dazs), Kellogg’s en Associated British Foods (Twinnings) het steeds nog niet zo nauw nemen met de duurzaamheid in de voedselketen. In hun beleid en ketenbeheer scoren  ze op een ranglijst over onderwerpen als, vrouwenrechten, land-en watergebruik, de arbeidsomstandigheden van de boeren en de arbeiders, de transparantie van het productieproces  ruimschoots onvoldoende. De voedingsgiganten laten duidelijk steken vallen. In de televisie-uitzending van Vranckx   “Chocolade -nog steeds bitter?” op Canvas van 30 maart jongstleden is dit andermaal tot uiting gekomen.
De Europese  syndicale aandacht voor de situatie van kinderarbeid  heeft ertoe geleid dat de overheden en de consumenten zich bewuster zijn geworden van deze schrijnende problematiek. De eerste resultaten zijn zeker bemoedigend . Van een doeltreffende uitvoering van aangekondigde maatregelen komt echter onvoldoende  in praktijk tot stand. Er werken helaas nog altijd kinderen en een structurele adequate oplossing is nog niet in zicht. Het is nu onze taak om te komen tot een gedegen aanpak die ervoor zorgt dat kinderarbeid  gestopt wordt.

Gerlo Eddy
Gewestelijk secretaris
HORVAL Oost-Vl.