Een eigen sectorcommissie voor de chocoladesector

Op 17 januari kwam voor het eerst de sectorcommissie uit de chocolade samen om de specifieke eigenschappen van de sector op Belgisch en internationaal niveau te bespreken.

Op Belgisch niveau bereidt de sectorcommissie zich voor om een functieclassificatie in te voeren in de sector. Die functieclassificatie vormt de basis van de verloningsstructuur en is dus een heel belangrijk punt voor de werknemers. In de voedingsnijverheid beschikken de subsectoren van het vlees, de koffie, de groenten en de aardappelen reeds over een classificatie. Het betreft een complexe materie, waarbij de genderneutraliteit ook niet uit het oog verloren mag worden. De commissie vraagt om bij de uitwerking van de classificatie een onderscheid te maken tussen de chocoladeverwerkende bedrijven en de “chocolatiers”, de suikerwarenfabrikanten.

Op internationaal niveau is HORVAL vandaag al heel actief. Vooral de strijd tegen kinderarbeid ligt haar nauw aan het hart. Ter herinnering: tijdens het ABVV-congres in 2010 had HORVAL een motie ingediend rond dit thema, wat unaniem werd gesteund. Als resultaat daarvan werd er een eerste internationaal samenwerkingsproject op poten gezet in IVOORKUST en BURKINA FASO. Vandaag is het onze ambitie om de delegees te betrekken bij de ontwikkeling en bij de internationale acties.

ABVV Horval gaat zich blijven inzetten om de syndicale dynamiek tussen de delegees op nationaal, Europees en internationaal vlak verder te ondersteunen. We wonen niet op een eiland, de economie is wereldwijd verspreid. Om ons syndicaal werk nog doeltreffender te kunnen uitvoeren, moeten we netwerken opzetten. Dat is een onontbeerlijke taak die we moeten uitbreiden. In dat kader kunnen we rekenen op de steun van onze internationale structuren, zowel op Europees (EFFAT) als op wereldwijd vlak (IUF). Zo voeren we bijvoorbeeld ieder jaar op 12 juni overal ter wereld sensibiliseringsacties op de internationale dag tegen kinderarbeid. Het ultieme doel is dan ook om een DUURZAME CACAOKETEN uit te bouwen voor werknemers vanop de cacaoplantages tot de consument van de chocoladereep.

De sectorcommissie heeft nog veel werk voor de boeg om haar doelstellingen te verwezenlijken en de centrale zal deze dynamiek, die essentieel is om de bescherming van de werknemers uit de sector te verbeteren, ondersteunen.