In Ivoorkust……………. Waar kinderen werken voor onze chocolade!

ABVV HORVAL volgt al jaren de chocoladesector op de voet. Zowel binnen de sectoronderhandelingen als op bedrijfsniveau.

Chocolade wordt gemaakt van cacao, voornamelijk ingevoerd uit West-Afrika (Ivoorkust, Ghana,…) en Latijns-Amerika. Al te vaak worden de cacaobonen geteeld en verwerkt met kinderhanden. In zwart-Afrika werken 38 miljoen kinderen of meer dan 1 op 7! De gevolgen voor deze kinderen zijn enorm: blijvende letsels van arbeidsongevallen, geen onderwijs, weg van ouders en familie,…

Conny Demonie en Silvie Mariën namen deel aan de eerste wereldconferentie over cacao in Abidjan (Ivoorkust) om een duurzame mondiale cacao-economie te ondersteunen. Een zeer belangrijke opdracht, wetende dat de conferentie zich richtte naar vertegenwoordigers van cacao producerende en consumerende landen, hoge ambtenaren, vertegenwoordigers van cacao en chocolade productiebedrijven, onderzoekers en cacaoboeren. Sociaal overleg en strijd tegen kinderarbeid is het minste van hun zorg.

Vooraf  werd met de EFFAT (Europese vakbond voor voeding, landbouw en toerisme) en de Voice- werkgroep (Europese vakbonden en ngo’s die werken rond duurzame cacao) afgesproken om naast de strijd tegen kinderarbeid te ijveren voor duurzaamheid in de cacaoketen. Duurzaamheid in de cacaoketen betekent een fatsoenlijk bestaan voor alle mensen die werken in de sector, in een duurzame omgeving. Dit houdt maatregelen in op zowel sociaal, economisch en ecologisch vlak:

een eerlijke en toereikende beloning voor de boeren

een levenswaardig loon voor de arbeiders op de plantages, in de dienstverlening, in de winkels, in de verwerkingsbedrijven en in de chocoladefabrieken

gezonde arbeidsomstandigheden voor alle werknemers

naleving van de fundamentele vakbondsrechten

afschaffing van kinderarbeid en de voorziening van degelijk onderwijs

geen gebruik van pesticiden

Tijdens de conferentie kregen de Europese vakbonden en internationale ngo’s onverwachte steun van de Ivoriaanse presidentsvrouw Dominique Ouattara met haar eigen project tegen kinderarbeid. Deze bijkomende druk resulteerde in een “wereldwijde agenda” naar duurzame cacao-industrie en “een strategisch actieplan” met specifieke maatregelen!

Hierin stond onder andere dat er milieuvriendelijke landbouwpraktijken moeten komen, kinderarbeid aan te pakken door onderwijs te voorzien, eerlijke beloning te geven aan de boeren zodat hun kinderen het veld niet op moeten en de ontwikkeling van de boerengemeenschappen te bevorderen.

Heel wat werk voor de boeg want zoals een afgevaardigde van het ministerie van landbouw ons meedeelt tijdens een bezoek:” Het zit in onze cultuur ingebed dat kinderen mee werken. Kinderarbeid is een probleem voor het Westen. Gans de problematiek van kinderarbeid op de cacaoplantages komt uit een artikel van een Amerikaans tijdschrift dat nadien gevolgd werd door een reportage op BBC omdat Ivoorkust bang was voor een embargo van cacao hebben zij wetten gestemd tegen kinderarbeid en is er een soort van paspoort in de maak dat kinderen niet meer zonder hun ouders kunnen reizen.”

Door de huidige betrokkenheid van de Ivoriaanse overheid en de eerste dames van Burkina Faso, Mali en Ivoorkust heeft onze partnervakbond SYNA-CNRA meer mogelijkheden om tegen kinderarbeid en slavernij op de plantages te sensibiliseren. Vertegenwoordigers van SYNA-CNRA  zullen voornamelijk in risicovolle gebieden bezoeken afleggen en informatiesessies geven. Hierbij zal de burgemeester en andere verantwoordelijken van de autoriteiten uitgenodigd worden waarbij de vakbond hen een brochure met wetteksten tegen kinderarbeid zal overhandigen. Verder zal er op deze meetings campagnemateriaal zoals affiches en t-shirts ter beschikking gesteld worden van de werknemers op de cacaoplantages.

Een andere uitdaging voor de vakbonden is het stopzetten van de internationale kindertransporten. Hierdoor dienen er meer controles te komen aan de grens. De transportvakbond UCRB uit Burkina Faso zal de vrachtwagenchauffeurs informeren, wat niet evident is wanneer 80% analfabeet is. 24 personen worden getraind die belangrijke verkeersassen gaan controleren. Ook treinen en stations zijn nog steeds “blinde vlekken” rond kinderhandel. Enkel tijdens de burgeroorlog in 2011, waarbij meer dan 3000 mensen gestorven zijn, was er een vermindering van de trafic van kinderen.

In samenwerking met o.a. onze vertegenwoordigers in de Europese ondernemingsraden gaan we een internationaal overleg opstarten om het uitwisselen van syndicale informatie in de grote ondernemingen Nestlé, Barry Callebaut, Cargill,….. vlotter te laten verlopen. Zodat wij in het noorden als in het zuiden meer druk kunnen uitoefenen op regeringen en multinationals voor waardig werk. Er zullen, wereldwijd, door de vakbonden sensibiliseringsmomenten gegeven worden in de chocolade verwerkende bedrijven.

We moeten ons met zijn allen inzetten voor duurzame cacao zoniet zal chocolade tegen 2020 een luxe product worden.

Conny Demonie en Silvie Mariën