ABVV HORVAL, ISVI, Solsoc en Fos schrijven een brief aan de Colombiaanse president

Dr. Iván Duque

President van de Republiek Colombia

Betreft: Geweld tegen werknemers aangesloten bij de vakbond

Brussel, 12 februari 2019

Mijnheer de President Iván Duque,

Op 5 februari 2019 omstreeks 6u30 ‘s ochtends werd Brian Ceballos Torres, werknemer en militant bij de Colombiaanse vakbond Sinaltrainal, vlakbij zijn huis op de terugweg van zijn werk vermoord. Brian Torres werkte voor het Colombiaanse filiaal van de onderneming Nestlé. Dit is al de 4e werknemer van Nestlé die aangesloten is bij de vakbond en die vermoord wordt in minder dan een jaar tijd! Solsoc, FOS, ISVI en ABVV Horval, partners van de vakbond, zijn verontwaardigd over deze barbaarsheid en eisen dat de overheden het recht op aansluiting bij een vakbond waarborgen en de schuldigen vervolgen.

Sinaltrainal is de Nationale Vakbond voor de Werknemers uit de Agro-industrie en groepeert de werknemers uit de sector die werkzaam zijn bij multinationale en nationale bedrijven in Colombia.

Het bestuur en de leden van Sinaltrainal zijn regelmatig het slachtoffer van bedreigingen, met name doodsbedreigingen, pogingen tot moord, moorden en ontvoeringen. Ondanks de klachten die worden ingediend bij de overheden om dit systematische geweld tegen de leden van de vakbond aan te geven, boekt het onderzoek geen vooruitgang. De schuldigen worden niet geïdentificeerd en er is geen enkele rechtvaardigheid! De straffeloosheid en het geweld zijn trouwens een verklaring voor de lage syndicalisatiegraad in Colombia, die volgens de Nationale Vakbondsschool amper 4,6% van de werknemers bedraagt.

Als organisaties die de samenwerkingsprojecten met de vakbonden, die gefinancierd worden door de Belgische ontwikkelingssamenwerking ondersteunen, veroordelen Solsoc, FOS, ISVI en ABVV Horval elke vorm van geweld tegen syndicalisten. Aansluiting bij een vakbond is een grondrecht, dat gewaarborgd en gerespecteerd dient te worden door de overheden. We hopen van harte dat de Colombiaanse regering, de Nationale Beschermingseenheid en de procureur-generaal de rechtvaardigheid waarborgt en garandeert dat dit niet opnieuw gebeurt door concrete acties te voeren om de aangesloten werknemers te beschermen en door onderzoeken te voeren naar de schuldigen van deze gewelddaden.

 

 

Tangui Cornu                                                   Veronique Wemaere                     

Co-Voorzitter ABVV Horval                                 Directrice Solsoc   

 

Annuschka Vandewalle                                      Robert Vertenueil

Directrice FOS                                                  Voorzitter ABVV - ISVI