GEWELDDADIGE AANVAL OP DE VAKBEWEGING IN COLOMBIA DRIE MOORDEN IN TIEN DAGEN

De Eenheidscentrale van de werknemers uit Colombia (CUT) hekelt bij de nationale en internationale gemeenschap de moord op Cristian Andrés Lozano en op Luis Eduardo Domínguez, werknemers bij Nestlé Colombia en aangesloten bij de Nationale Vakbond van de Werknemers uit de Agro-industrie (SINALTRAINAL), op 23 mei 2018 in de gemeente  Andalucía (Valle del Cauca).

Deze moorden, samen met de moord op Gilberto Espinosa (13 mei te Bugalgrande - Valle del Cauca), gebeurden tijdens de onderhandelingen over de eisenbundel die SINALTRAINAL (partner van ABVV Horval) voorstelde aan Nestlé Colombia NV.

De CUT eist dat de multinational NESTLÉ krachtig reageert op wat er met zijn werknemers gebeurt en dat hij optreedt bij de overheden van de twee gemeenten opdat deze golf van geweld en moord jegens de werknemers van de multinational onmiddellijk stopt.

Wij vragen aan de bevoegde overheden om deze verschrikkelijke feiten te onderzoeken en op te helderen en dat de daders veroordeeld worden. Bovendien vragen we aan de Nationale Beschermingseenheid (UNP) om een beschermingsprogramma op te starten voor de werknemers van Nestlé die vrezen voor hun leven en hun fysieke integriteit.

De CUT steunt de werknemers en zal hen bijstaan in hun strijd tegen het collectieve conflict. Eendracht maakt immers macht. SINALTRAINAL heeft zijn veiligheidsprotocol geactiveerd. Hiermee worden bij de verschillende instanties van de Colombiaanse Staat deze feiten gehekeld waarvan onze kameraden het slachtoffer werden, evenals de complexe veiligheidssituatie waarin de werknemers van Nestlé momenteel leven.

LUIS ALEJANDRO PEDRAZA                                                                        FABIO ARIAS GIRALDO

Voorzitter                                                                                                                         Algemeen secretaris

 

EDGAR MOJICA VANEGAS

Directeur van de afdeling Mensenrechten en Solidariteit

Bogotá, 25 mei 2018