SAMEN TEGEN GEWELD JEGENS VAKBONDSMENSEN IN COLOMBIA

Het akkoord dat onze organisaties op 30 juni 2018 tekenden impliceert een permanente communicatie, een coördinatie en een samenhang van gemeenschappelijke acties om de acties van verzet, mobilisatie en bescherming van de arbeidsrechten en mensenrechten in Colombia zichtbaar te maken.

Onze organisaties veroordelen de moord op de kameraad van “Sindicato Nacional de Trabajadores del Sistema Agroalimentario” – SINALTRAINAL, Brian Ceballos Torres, werknemer bij het bedrijf NESTLÉ DE COLOMBIA S.A. Hij werd vermoord op dinsdag 5 februari 2019 in de gemeente Bugalagrande in Valle del Cauca.

De dood van kameraad Brian Ceballos Torres is helaas één van de zovele bedreigingen, pogingen tot moord, moorden en ontvoeringen die de geschiedenis van de vakbeweging in Colombia en in het bijzonder die van SINALTRAINAL markeren.

Dit drama is het zoveelste feit na de moorden op andere kameraden uit Valle del Cauca, zoals in 2013 de moord op Oscar Lopez Trivino, in 2018 de moorden op de militanten en werknemers die verdedigd werden door SINALTRAINAL in het kader van de collectieve arbeidsovereenkomst, Giberto Espinosa Victoria, Luis Eduardo Dominguez Blandon en Christian Andres Lozano en de poging tot moord op de leider Omar Rengifo Rojas, voorzitter van SINALTRAINAL Bugalagrande, allen werknemers bij het bedrijf NESTLÉ DE COLOMBIA S.A.

Onze organisaties verwerpen ten stelligste dit systematische geweld jegens de kameraden, hun familie en de syndicale structuur die ze vertegenwoordigen. Ze vragen aan de internationale gemeenschap om aandachtig te blijven voor de acties die de Colombiaanse staat voert om iets aan deze situatie te doen, om de gebeurtenissen op te helderen die zich hebben voorgedaan tijdens deze daden van extreem geweld die tot op de dag van vandaag onbestraft blijven. Meer dan 400 sociale leiders werden tussen 2018 en 2019 vermoord zonder dat de Staat doeltreffende maatregelen treft om hun veiligheid te garanderen.

Wij sporen de Colombiaanse regering aan om het onderzoeksproces te versnellen, om de daders en de opdrachtgevers van deze feiten te identificeren en te veroordelen. Het is hoogtijd dat sociale leiders en vakbondsleiders die opkomen voor de rechten van de werknemers en die een waardig leven willen voor hen en hun families een doeltreffende bescherming kunnen genieten.

Op internationaal vlak zullen ABVV Horval en Solsoc internationale acties opzetten om aan te klagen dat het onaanvaardbaar is dat deze criminele feiten jegens de werknemers in Colombia onlosmakelijk verbonden zijn met het beleid van multinationals zoals Nestlé DE COLOMBIA S.A. en om hierover het debat te openen.

 

Downloads

BijlageGrootte
communique_commun.pdf271.29 KB
comunicado_conjunto.pdf256.06 KB