Vleesconferentie Madrid

Op 20 september organiseerde de Europese vakbond EFFAT (European Federation of Trade Unions in the Food, Agriculture and Tourism) een conferentie over de Europese vleesindustrie te Madrid. ABVV Horval nam hieraan deel. De delegatie bestond uit Tangui CORNU (Co-Voorzitter ABVV HORVAL), Sophie SERRURIER (Secretaris ABVV HORVAL West-Vlaanderen), Eric STRAGIER (Secretaris ABVV HORVAL WAPI) en Vinnie MAES (studiedienst). In totaal waren er negen landen vertegenwoordigd: Oostenrijk, België, Duitsland, Finland, Italië, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Turkije.

Op de conferentie werden de moeilijkheden en problemen uitgelegd waar elk land mee te kampen heeft. Hoewel elk land zijn eigen specifieke situatie kent, zijn er heel wat gemeenschappelijke problemen op Europees niveau. Zo zijn er de besparingen die gebeuren op de kap van de werknemers, sociale dumping en de schandalen in de slachthuizen. Vandaag is men veel gevoeliger voor het dierenwelzijn dan vroeger. Bovendien zetten de toenemende mate van digitalisering in de economie en de mechanisering in heel Europa de werkgelegenheid onder druk.

De vleessector kenmerkt zich door een zeer hoge concurrentiedruk, waarbij de werknemers beschouwd worden als aanpassingsvariabelen. De sector wordt gedomineerd door enkele grote spelers, maar door het werken met onderaannemers, die veel kleiner zijn, is het moeilijk voor werknemers om zich te organiseren en voor hun rechten op te komen.

Er werd ook gekeken naar de toekomst. Het is belangrijk om de werknemers te organiseren en dat ze solidair zijn. Het ergste zou zijn dat gedetacheerde werknemers uit andere Europese landen worden gediscrimineerd. ABVV HORVAL en EFFAT hebben er altijd voor geijverd dat werknemers die hetzelfde werk uitvoeren op dezelfde plaats moeten genieten van dezelfde rechten. De arbeidsvoorwaarden moeten bepaald worden in functie van de plaats waar je werkt en niet van de nationaliteit van de werknemer.

Binnen de vleessector is het broodnodig dat de werknemers zich organiseren op Europees niveau. De meeste problemen in de sector zijn Europese problemen. Het is dan ook belangrijk dat de oplossingen hiervoor op datzelfde niveau gezocht worden.

In Madrid verdedigde ABVV HORVAL de volgende pijlers:

Heel wat onderaannemers werken met werknemers uit de Oostbloklanden (Polen, Bulgarije, Roemenië, Oekraïne,…) die de lokale taal niet machtig zijn. Dit maakt het moeilijk voor het vakbondswerk dat vooral draait rond COMMUNICATIE.

Vele beroepen binnen de sector zijn knelpuntberoepen, dus moeten we blijven inzetten op vormingen.

Na de schandalen rond dierenwelzijn werden er maatregelen getroffen om de werknemers op hun werkpost te filmen, wat een zware inbreuk vormt op hun privacy. Voor HORVAL is dit onaanvaardbaar.

Het slechte imago van de sector is niet alleen te wijten aan de schandalen rond dierenwelzijn, maar ook aan de sociale fraude en vooral aan de herhaaldelijke fraude op het vlak van de kwaliteit van de producten.