Zwartwerk in de Europese landbouw

Op uitnodiging van de Bulgaarse landbouwvakbond FNSZ nam ABVV HORVAL deel aan een internationaal seminarie over zwartwerk in de landbouwsector op 10 en 11 mei in Plovdiv, Bulgarije.

De Italiaanse kameraden van CGIL vertelden over de erbarmelijke omstandigheden waarin Bulgaarse en Macedonische seizoenarbeiders worden tewerkgesteld op Italiaanse landbouwplantages. Arnd Spahn, EFFAT-secretaris bevoegd voor de landbouw, sprak dan ook terecht over moderne slavernij. Naar schatting worden meer dan 400.000 van de 1,2 miljoen landbouwarbeiders in Italië uitgebuit.

Samen met de inspectiediensten uit de verschillende landen werd ook gezocht naar mogelijke oplossingen. Hoe kunnen we als vakbonden de seizoenarbeiders bereiken? Hoe zorgen we ervoor dat hun fundamentele rechten worden gewaarborgd?

Zo trekken de Italiaanse vakbonden de plantages op om de seizoenarbeiders, die daar vaak met honderden aanwezig zijn op dezelfde plantage, rechtstreeks aan te spreken. Ze delen flesjes water uit aan de arbeiders met daarop informatie over de vakbond.

Er was ook veel interesse in ons Belgisch model van seizoenarbeid. Waarbij wij altijd geprobeerd hebben om binnen het flexibele en goedkope systeem van seizoenarbeid, toch de nodige bescherming en garanties in te bouwen voor de seizoenarbeiders.

De delegatie bezocht ook twee landbouwbedrijven in Bulgarije, een serrebedrijf waar tomaten en komkommers worden geteeld, en een agro-onderzoekscentrum. Dit kaderde in de PayRise-campagne, die de nood aan fatsoenlijke loon- en arbeidsvoorwaarden in de landbouwsector wil aankaarten. De sector wordt immers nog steeds gekenmerkt door te lagen lonen en een gebrek aan investeringen. Dat sluit dan weer naadloos aan bij onze eigen “Fight For €14”- campagne..