STAS eist van het Ministerie van Arbeid dat het stopt met cadeaus te geven aan SURAGROH/Fyffes.

De vakbond van de werknemers uit de Agro-industrie en aanverwante sectoren (STAS) heeft betoogd aan de kantoren van het Secretariaat van Arbeid en Sociale Zekerheid (STSS) in de hoofdstad van Honduras. Meer dan 60 werknemers uit de meloenbedrijven die aangesloten zijn bij de landbouwvakbond deden de moeite om vanuit het zuiden van het land naar de hoofdstad af te reizen om te eisen dat het Ministerie ethisch en verantwoord te werk gaat, zijn macht uitoefent en stopt met cadeaus te geven aan SURAGROH/Fyffes.

In 2017 bracht STSS inspectieverslagen uit voor Fyffes waarin staat dat Fyffes de wet naleeft en alle rechten toekent aan de werknemers. Het is een kwestie van tijd vooraleer ze de verzoeken voor werkgeversvakbonden van Fyffes in de bedrijven Melon Export en SURAGROH wettig verklaart, een antisyndicale praktijk die de bedrijven hanteren om de legitieme vakorganisaties te belemmeren.

In een van de gevallen stuurde Fyffes hen zelfs een nota waarin men vroeg om geen inspecties meer te organiseren. Deze nota werd ontvankelijk verklaard door STSS.

Er spelen hier heel veel politieke en financiële belangen. Men stelde al vast dat Fyffes bondgenootschappen heeft opgezet met de regeringspartij om illegale bescherming te genieten en om de werknemers in de zuidelijke regio te blijven uitbuiten. Men constateert ook een duidelijke partijdigheid van STSS. En tot slot is er nog de rechtgevende macht via de rechtbanken van Choluteca. Zij stellen al meer dan anderhalf jaar de hoorzitting uit over de 92 procedures die werknemers aanhangig maakten tegen de bedrijven van deze transnationale onderneming die de rechten schendt.

Naast de druk die de landbouwbedrijven in de zuidelijke regio uitoefenen (geen enkel bedrijf respecteert de arbeidsrechten), bestaat er een sterk complot om de werknemers te verhinderen van hun rechten te genieten. Desondanks verbinden de leden van de verschillende afdelingen van STAS en al haar leidinggevenden zich ertoe om te blijven vechten voor het behalen van betere arbeidsvoorwaarden voor deze werknemers via collectieve onderhandelingen.