De IUF creëert wereldsolidariteit

De IUF (wereldvoedingsvakbond) telt 396 aangesloten vakbonden in 126 landen. Hierbij vertegenwoordigen zij meer dan 12 miljoen werknemers wereldwijd op mondiale sectoronderhandelingen en zetten zij internationale solidariteitscampagnes op. Op 15 en 16 mei hielden zij hun Uitvoerend Bestuur en werd er toelichting gegeven over de  sectoren waarover IUF bevoegd is. Lees verder en geef ook jouw steun aan deze campagnes. Jij kan hen morgen immers ook nodig hebben!

Softdrinks en brouwerijen:

Coca-Cola levert vooral inspanningen op het vlak van public relations om haar sociaal imago op gezondheidsvlak te verbeteren in de ogen van de consument. Op 5 mei was de pers echter meer geïnteresseerd in de duizenden Coca-Colawerknemers die het werk neerlegden in heel Europa om de hypocrisie van Coca-Cola te benadrukken en te veroordelen. Coca-Cola schrapte namelijk recent heel wat banen en bovendien worden er steeds meer precaire, en gedwongen “flexibele” arbeidskrachten ingezet en worden er meer en meer departementen uitbesteed. Zo telt Coca-Cola wereldwijd 1 miljoen tijdelijke werknemers! Om de Coca-Colamedewerkers te ondersteunen kan je hun website bezoeken op: coca-cola workers worldwide.

Pepsico heeft twee vestigingen in België: één in Veurne waar de Lay’s, Doritos en Smiths worden gemaakt en één in  Zeebrugge waar de Tropicana-vruchtensappen worden geproduceerd.

De Frito-Layvestiging van Pepsico in Indië verkoopt producten met de slogans “Fun-for-you”, “Good-for-you” en “Better-for-you”. Maar voor de werknemers is het allesbehalve “fun, good and better”!

Pepsico ontneemt de werknemers in Indië het recht om zich vrij aan te sluiten bij een vakbond! Steun hen en bezoek: www.pepsismash.org of de Facebookpagina: pepsico-workers-rights

InBev’s Braziliaanse afdeling AmBev, is één van de sponsors van de wereldbeker voetbal . AmBev wil niet collectief onderhandelen met de voedingsvakbond voor 32 000 werknemers! De vakbonden dreigen dan ook met acties tijdens de wereldbeker. Betuig je steun op: beerworkers.org. Deze website wordt ook gesteund door de Europese voedingsvakbond EFFAT: effat.org.

Zuivelproducten:

IUF heeft op 25 maart zijn derde zuivelcongres georganiseerd in Argentinië. Daar heeft de vakbond een groot educatief centrum geopend met als doel op een hoog niveau opleidingen te geven in het productieproces, onderzoek en innovatie. Tevens biedt dit ook de mogelijk aan de plaatselijke bevolking om op zoek te gaan naar werk in de sector.

Vissector:

Wereldwijd zijn 55 miljoen mensen betrokken bij de visvangst. De visconsumptie zal de komende jaren enkel nog toenemen, alsook de tewerkstelling in de sector. Hiervoor gaat IUF een nauwe samenwerking aan met ITF (internationale transportvakbond: itfglobal.org) onder de slogan: “Working together from catcher to counter”.

Voedingsnijverheid:

Mondelez mag dan één van de grootste voedingsconcerns ter wereld zijn, toch deinst ze er niet voor terug  om de syndicale vrijheden aan haar laars te lappen. Wereldwijd worden werknemers geconfronteerd met delokalisaties, het weigeren van syndicaal overleg en het ontslaan van vakbondsmilitanten. IUF heeft hiervoor een campagne opgestart: “Mondelez workers scream for justice”. Hierbij heeft men zich geïnspireerd op een schilderij van Edvard Munch:” De Schreeuw”. Het drukt het geestelijke leed en de emotionele kwelling uit die een persoon tijdens bepaalde perioden in zijn leven kan voelen.

Horeca:

Hiervoor verwijzen we naar de acties van Mc Donalds verder op deze pagina.

Op het vrouwencomité van IUF is eerder deze week beslist dat er een campagne uitgewerkt zal worden voor de kamermeisjes in de hotelsector.

IUF herinnert al zijn leden er nog eens aan dat de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) een conventie voor de horecasector heeft afgesloten (n° 172) met de eis om de arbeids- en loonsvoorwaarden in de sector te respecteren. België heeft deze conventie niet geratificeerd.

Vlees:

Argentinië is bekend om zijn beste steak ter wereld, maar onlangs verloren 15.000 werknemers in de sector hun job. Er werden 4.000 werknemers geïmporteerd, zowel uit Haïti als via de mensenhandelroute vanuit Senegal. Voor 6.000 dollar en een trip van 9 dagen belanden zij in Zuid-Amerika.

In Duitsland is eindelijk, na vele jaren van campagne voeren, een minimumloon van 7.75€ in de sector afgesproken.

Alle acties kan je terugvinden op http://www.iuf.org

Voor iedereen die wil netwerken, kan dit op Union Solidarity International (USI): zij gebruiken de nieuwe mediakanalen om internationale vakbondsacties te steunen. Kijk op: http://www.usilive.org

Wees solidair met deze werknemers!