IUF-Pepsico-meeting

De Amerikaanse multinational Pepsico is wereldwijd actief in de voedings- en drankensector en heeft merken als Starbucks, 7UP, Quacker, Gatorade, Pepsi-cola, Duyvis en Doritos in zijn portefeuille. In België zijn er zo’n 950 werknemers tewerkgesteld over twee productiesites (Tropicana in Zeebrugge en Veurne Snack Foods in Veurne) en het hoofdkantoor in Zaventem.

Op 13 en 14 november werd in Washington DC een vergadering belegd tussen internationale, in Pepsico vertegenwoordigde vakbonden, en de directie. Deze meeting ging door op een boogscheut van het Witte Huis, in de gebouwen van de Amerikaans-Canadese vakbond UFCW (naar sectoren toe vergelijkbaar met Horval). Argentinië, Honduras (Stibys- partner van ABVV Horval met FOS) en, natuurlijk, de Verenigde Staten waren ook vertegenwoordigd.

De eerste dag werd door de verschillende vakbonden gebruikt als voorbereiding op de ontmoeting met de werkgever. Zo werd duidelijk dat er niet alleen (heel) grote verschillen zijn tussen de loon- en arbeidsomstandigheden in de verschillende landen, maar ook tussen de verschillende ‘soorten’ productiesites. Deze verschillen zijn hoofdzakelijk historisch gegroeid.

Er is uiteraard stilgestaan bij de huidige politieke situatie in de U.S. en de voorbije tussentijdse verkiezingen. Dat veel mensen er gingen stemmen is goed voor de democratie, echter bleek dat Trump zeker en vast nog niet uitgeteld is voor de verkiezingen in 2020. Heel veel zal afhangen van zijn politieke tegenstander. Het huidige beleid blijkt wel een serieuze zorg te zijn voor iedereen die zich bezig houdt met werknemersrechten in het algemeen.

Tijdens de ontmoeting met de directie werd stilgestaan bij de grotere focus van het bedrijf op gezonde producten, de nieuwe CEO, geplande overnames en het onderzoek naar werknemerstevredenheid. We kregen als Belgische delegatie uitgebreid de kans om onze vragen te stellen en bezorgheden te uiten.

Na deze tweedaagse is duidelijk gebleken dat internationale bijeenkomsten nuttig zijn. Deze zaken moeten grondig en met een open blik naar mekaar toe worden voorbereid en opgevolgd. Mede daarom zal dit forum in de toekomst opnieuw en op regelmatige basis worden georganiseerd.

Ringo Delcroix