Van 12 tot 17 januari bracht de Tunesische vakbond FGAT-UGTT een bezoek aan België.

Sinds 1951 heeft het ABVV contacten met UGTT. HORVAL heeft deze samenwerking vorig jaar op het Wereld Sociaal Forum verdiept. Houcine Krime en Ridha Bouazza hebben met verschillende gewestelijke afdelingen van HORVAL ervaringen uitgewisseld over: syndicale strategie in gemeenschappelijke bedrijven, de arbeidscondities in de visverwerkende bedrijven, toegang tot horecaopleidingen voor laaggeschoolden, kinderopvang, communicatie, syndicaal overleg, opleiding voor militanten, het sociale zekerheidsstelsel, syndicale vrijheden,…

Van 12 tot 17 januari brachten Houcine Krime en Ridha Bouazza van FGAT-UGTT (la Fédération de L’alimentation et du Tourisme de Union Générale Tunisienne du Travail) een bezoek aan verschillende HORVAL gewesten. Hoe kwamen we tot deze syndiciale samenwerking…

Korte historiek

UGTT is de belangrijkste vakbondsconfederatie van Tunesië.

De syndicale beweging in Tunesië is ontstaan begin jaren 1920, de vroege dagen van het nationalisme. Tunesië was toen nog een Frans protectoraat, niet te vergeten, en werd pas onafhankelijk op 20 maart 1956, met Habib Bourguiba als eerste president.

Farhat Hached stichtte, op 20 januari 1946, de UGTT.

Vanaf de oprichting is de UGTT sterk aanwezig in de strijd voor onafhankelijkheid, gekoppeld aan echte syndicale eisen ter verbetering van de situatie van de Tunesische arbeidersbevolking.

In 1951 wordt UGTT lid van het Internationaal verbond van Vrije Vakverenigingen (het IVVV), de voorloper van het huidige IVV (het Internationaal Vakverbond). Op dat moment had men zo’n 120.000 leden.

De internationale steun die UGTT op die manier krijgt is van belang voor haar interne activiteiten tegen het Franse koloniale bewind. Nog even meegeven dat dit IVVV, eerder socialistisch geïnspireerd, in 1949 werd opgericht, én met het ABVV als één van de stichtende leden. Als men het dus heeft over UGTT als een historische partner van het ABVV, de relaties dateren dus reeds uit die tijd.

Vanaf 2008 zal UGTT dan ook een essentiële rol spelen bij stakingen, manifestaties en acties die mee leidden tot de “Jasmijnrevolutie” in Tunesië en de vlucht van Ben Ali op 14 januari 2011.

Voor alle duidelijkheid, UGTT was niet de initiatienemer van de opstand, dat waren de werkloze jongeren, na de zelfverbranding (17 december 2010) van de gediplomeerde, maar werkloze fruitverkoper Mohamed Bouazi in Sidi Bouzid. Maar syndicalisten omkaderden wel de jongeren en hielpen hen hun eisen te formuleren. En nadien namen heel wat vakbondsleden deel aan de protestbeweging, en de stakingen die de UGTT organiseerde (met zowel syndicale als politieke eisen) verhoogde de druk op het regime van Ben Ali, tot aan diens vlucht naar het buitenland op 14 januari 2011.

In maart 2013 werd het Wereld Sociaal Forum georganiseerd in Tunis. Meer dan 4000 vakbonden, sociale bewegingen en ngo’s wisselen er oa. ervaringen uit over democratiseringsprocessen, werknemersparticipatie en syndicale vrijheden. Het is door een schending van syndicale vrijheden waardoor we nauw in contact gekomen zijn met de leden van FGAT-UGTT.

In Tunesië bezit Mondelez 49% van een van de grootste koekjesproducenten van Afrika, SOTUBI, waarvan de fabriek in Tunis merken van Mondelez maakt, zoals TUC. In de fabriek werken 1600 mensen onder wie honderden met een onzeker

contract. Tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao in juli 2012, werd de secretaris-generaal van de lokale vakbond op staande voet ontslagen omdat hij de werknemers door wie hij was verkozen, vertegenwoordigde en ontmoette. Daarna werd de plaatsvervangende secretaris-generaal ontslagen.

FGAT-UGTT organiseerde ism IUF een persconferentie en een internationale campagne www.screamdelez.org om de re-integratie van deze mensen te eisen. ABVV HORVAL betuigde ter plaatse zijn solidariteit en verdeelde op hetzelfde moment pamfletten in de vestigingen van Mondelez in België om deze wanpraktijken aan te kaarten. Het resultaat is maar half bevredigend. Slecht 1 persoon kon terug aan de slag. De strijd is dus nog niet helemaal gestreden….

Om de syndicale slagkracht tegen enkele van deze multinationals te versterken heeft ABVV HORVAL een samenwerkingsakkoord gesloten met FGAT-UGTT.

Als uitvloeisel hiervan brachten de 2 kameraden Houcine en Ridha een bezoek aan:

Oostende: In een vorige editie kaartten wij reeds de verschrikkelijke arbeidsomstandigheden aan van de garnalenpelsters in Marokko. Via FGAT-UGTT en hun partnervakbond UMT uit Marokko (Union Marocaine de Travail) zal er een uitwisseling georganiseerd worden met de gewestelijk secretaris Conny Demonie zodat deze vrouwen meer sociale bescherming gaan krijgen.

Doornik: Marie-Line Colin en Agnès Detournay geven hen meer uitleg bij de syndicale organisatie van kinderopvang nl. “les Galipettes” en gaan dieper in bij de mogelijkheden die er bestaan om laaggeschoolden aan een getuigschrift te helpen in de horecasector.

Namen: Patrick Mertens en Tiphaine Malchair nemen hen mee in de Belgische Ardennen om een syndicaal bezoek te brengen aan de brouwerij van Maredsous.

Brussel: De collega’s van het vormingscentrum geven hen een uiteenzetting over de opleidingsmogelijkheden voor onze militanten en zij krijgen vorming in de kantoren van de RSZ hoe het sociale zekerheidsstelsel in België is georganiseerd. Ook ontmoeten zij Christian Vancoppenolle en Sophie Grenade van het internationaal departement van het ABVV die de contacten met UGTT onderhouden.

Momenteel is UGTT de spil in de onderhandelingen van de nationale dialoog en eist ze dat het economisch model van het land herzien wordt. Ze eist salarisherzieningen en dat de wetten versterkt worden die de loontrekkenden van de tolvrije zones beschermt waar er, onder Ben Ali, geen of bijna geen vakbonden en sociale rechten bestonden.

De UGTT wil eveneens een krachtig engagement tegen de privatiseringen van overheidsbedrijven en waarschuwt tegen de veelvuldige projecten van het type POP (Partnerschappen Overheid-Privé) waar de Tunesische staat geen inzagerecht meer zou hebben in het beheer van de economische terreinen. Dit succes werd gelauwerd door de Europese Unie en werd bevestigd door het bezoek van een EU-delegatie die werd voorgezeten door een bijzondere vertegenwoordiger van de EU “Brandino Lunno” die zeer tevreden is over de rol die de UGTT op zich heeft genomen om deze crisis te bezweren en om het democratisch proces met succes te bekronen.

Een woordje van de delegatie:

Hierbij willen we jullie er nog graag aan herinneren dat het toerisme een van de belangrijkste draaischijven is van onze economie en dat deze banen schept . In deze context is het voor ons een hele eer dat jullie ons steunen en helpen door jullie landgenoten, de inwoners van België, aan te moedigen om deze zomer in grote getalen de mooie stranden in Tunesië te komen bezoeken waar ze hartelijk ontvangen zullen worden in diverse hotels.

Tot slot, willen wij onze kameraden onze oprechte kameraadschappelijke en syndicale groeten overmaken.