Bevoegdheid voedingsnijverheid

 

Het paritair comité voor de voedingsnijverheid is bevoegd voor de werknemers die hoofdzakelijk handenarbeid verrichten en hun werkgevers, te weten in de volgende bedrijfssectoren :

 

 

 

 

  • maalderij, roggebloem;
  • bijproducten van graangewassen, deegwaren, rijstpellerijen;
  • industriële broodbakkerijen en kleinbakkerijen, kleinbanketbakkerij, consumptiesalons bij een kleinbanketbakkerij;
  • maïsstijfsel en rijststijfselfabrieken, glucose , aardappelmeel en maïsmeelfabrieken;
  • koekjes en beschuitfabrieken, industriële banketbakkerijen, peperkoek, jodenpaasbrood, speculaas;
  • suikerfabrieken, fabrieken van inuline en fructose op basis van cichoreiwortels, suikerraffinaderijen, kandijsuikerfabrieken, invertsuiker, citroenzuur;
  • distilleerderijen, gistfabrieken;
  • brouwerijen, brouwerijdepots ook al zijn het juridisch gescheiden eenheden, mouterijen;
  • drinkwaters, limonades, appelwijn, vruchtensap en vruchtenwijn, likeurstokerijen, aperitieven, fruitstokerijen;
  • groentenconserven, gedroogde groenten, zuurkool, in zout ingelegde groenten, bereiding van droge groenten, bevroren en diepgevroren groenten, schoonmaken of bereiden van verse groenten;
  • jamfabrieken, appeldeeg, fruitconserven, gekonfijt fruit, pectine;
  • bevroren en diepgevroren fruit, stroopfabrieken;
  • vleesconserven , worsten, gezouten vlees, gerookt vlees, vleesderivaten, werkhuizen voor het uitsnijden van vlees, vetsmelterijen, darmfabrieken, bewerken en behandelen van rauwe en droge darmen, sorteren en plakken inbegrepen, slachthuizen, pluimveeslachterijen, pluimveeconserven;
  • melkerijen, boterfabrieken, kaasfabrieken, melkproducten, roomijsfabrieken, roomijsfabrikanten;
  • olie en margarinefabrieken;
  • chocolade en suikerwerkfabrieken, suikerbakkers, broodsmeersel;
  • kunstijs, koelhuizen;
  • visconserven, verduurzaamde en diepgevroren vis, haringrokerijen;
  • koffiebranderijen, bereiding van poederkoffie, cichoreibranderijen, cichoreidrogerijen;
  • zoutziederijen, mostaardfabrieken, azijnfabrieken, bereide kruiden, in azijn gelegde levensmiddelen inbegrepen;
  • dieetvoedingsmiddelen, bouillonblokjes, producten voor tussen en nagerechten, essences en extracten, voedingsspecialiteiten, soep en allerhande bereidingen;
  • veevoeders : gewoon, samengesteld, geconcentreerd en met melasse doortrokken, groenvoedermeel, schoonmaken van allerlei afval voor veevoeder, voeder van dierlijke oorsprong voor vee, zoals beendermeel, bloed, vis, visafval, drogerijen van veevoederproducten;
  • reinigen van granen;
  • bereiding van kroketten en vooraf gebakken frieten;
  • bereiding van "chips";
  • voeder voor huisdieren (petfoods);
  • laboratoria, depots en/of handelsafdelingen van Belgische voedingsnijverheden, ook al zijn het juridisch gescheiden eenheden;
  • laboratoria, depots en/of handelsafdelingen van voedingsnijverheden waarvan de productie-eenheid in het buitenland is gelegen, ook al zijn het juridisch gescheiden eenheden;
  • destructiebedrijven;
  • bedrijven die maaltijden bereiden, d.w.z. bedrijven die op industriële wijze maaltijden bereiden, deze verpakken, bewaren en/of stockeren met de uitsluitende bedoeling deze maaltijden als zodanig op de markt aan te bieden;
  • de ondernemingen die biobrandstoffen aanmaken, voor zover deze productie een nevenactiviteit is van een onderneming of groep van ondernemingen die ressorteert onder het paritair comité voor de voedingsindustrie;
  • coördinatiecentra opgericht met toepassing van het K.B. nr. 187 van 30.12.1982 betreffende de oprichting van coördinatiecentra, die een groep vormen met één of meerdere andere vennootschappen waarvan de activiteit hoofdzakelijk tot de voedingsnijverheid behoort.
  •