petitie als steun aan de Disney-werknemers in de Verenigde Staten

Op 23 januari kondigde Bob Iger, de CEO van de media- en ontspanningsgroep Disney aan dat de werknemers een bonus zouden krijgen, zoals in heel wat andere grote ondernemingen gebeurde sinds de stemming over de fiscale hervorming in de Verenigde Staten die de belastingen voor de ondernemingen vermindert. In het geval van Disney zullen meer dan 125.000 werknemers een premie krijgen van 1000 dollar.

Deze premies worden zonder enige voorwaarde door Disney aan de meerderheid van de werknemers uitgekeerd, maar voor meer dan 41.000 gesyndikeerde werknemers uit Orlando, Florida, en Anaheim, Californië, die zich momenteel in collectieve onderhandelingen bevinden, is er een voorafgaandelijke voorwaarde: ze moeten de voorstellen van de collectieve overeenkomst die de onderneming naar voren schuift, aanvaarden.

In december vorig jaar hadden de werknemers van Disney World Orlando al de bespottelijke loonsverhoging van 0,50 euro verworpen die de onderneming had voorgesteld – een bedrag dat niet te vergelijken valt met de bestaanslonen waarvoor ze strijden, zowel in Orlando als in Anaheim. Dankzij de fiscale hervorming zal Disney jaarlijks 2 miljard dollar extra kunnen opstrijken, terwijl de uitkering van een premie van 1000 dollar aan alle werknemers slechts 125 miljoen dollar zal kosten.

Dit is een duidelijke discriminatie van Disney jegens de 41.000 werknemers uit Anaheim en Orlando die aangesloten zijn bij de vakbond.

Het Noord-Amerikaanse lid van de IUF UNITE HERE vraagt u om uw naam toe te voegen aan de petitie, waarin er gevraagd wordt aan de CEO van Disney, Bob Iger, om de premie van 1000 dollar aan alle werknemers uit te betalen en om terug rond de onderhandelingstafel te gaan zitten met de vakbonden. De petitie (enkel in het Engels) is hier beschikbaar.