Wereldstandaarden in het gedrang door partnerschappen van de IAO met ondernemingen uit de privésector

IUF en de IVC hebben gevraagd om de algemene directeur van de IAO dringend te kunnen ontmoeten om de partnerschappen te bespreken die werden aangegaan met ondernemingen uit de privésector nadat de IAO beslist had om een partnerschap aan te gaan met de fastfoodreus McDonald’s in het kader van het wereldwijde initiatief voor degelijke jobs voor de jongeren.

De algemene secretaris van IUF, Sue Longley, reageerde op deze aankondiging met de volgende verklaring:

« McDonald’s is openlijk vijandig tegen de vakbonden, overal ter wereld. Slechts enkele etablissementen wereldwijd respecteren de vrijheid op vereniging en de collectieve onderhandeling”.

De strijd tegen de rechtenschendingen waaraan McDonald’s zich schuldig maakt, omvatte campagnes van IUF-leden in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Filippijnen, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en Brazilië. In 2015 publiceerde IUF en haar Amerikaans lid SEIU een wereldwijd overzicht van de antisyndicale praktijken (in het Engels). De achterpoortjes die de onderneming gebruikt om belasting te ontduiken worden ook goed gedocumenteerd (in het Engels).