Fruitboer veroordeeld voor mensenhandel... ABVV Horval eist meer controles!

Een klein bericht op de website van VRT NWS gisteren. Opnieuw is er een fruitboer veroordeeld voor mensenhandel. Opnieuw werden mensen het slachtoffer van malafide werkgevers die constructies opzetten om hen uit te buiten.

De feiten (VRT): bij een sociale controle op 27 maart 2022 op een manege in Knokke, kwam het arbeidsauditoraat de (mensen)handel op het spoor. (…) Na verder onderzoek, onder meer bij een fruitboer met velden in Leuven en Éghezée, bleek dat maar liefst 37 Roemenen betrokken waren. Zij moesten in zware werkomstandigheden lange dagen werken. Hun loon was bijzonder laag, soms werden ze zelfs niet uitbetaald, terwijl ze in mensonwaardige containers moesten leven. "Er was aan geen enkele kwaliteitsnorm voldaan", beschreef de rechter.

De daders kregen celstraffen en geldboetes.

De rotte appels moeten eruit!

ABVV Horval is dubbel verontwaardigd. Eerst en vooral over de feiten. Hoe kan het dat in sector waar werkgevers al zoveel sociale en fiscale voordelen genieten er toch keer op keer feiten van uitbuiting en sociale fraude opduiken? Die rotte appels moeten eruit.  Er is maar één effectieve oplossing: meer controles. Ook daarover is onze verontwaardiging groot: al jaren ijveren wij voor meer inspecties en sancties. Een deel van de werkgevers gaat mee in onze vraag. Zij beseffen het belang van eerlijke concurrentie. Vakbonden, werkgevers en de overheid werken momenteel aan een update van het PEC voor de Groene Sectoren. Het PEC staat voor Plan Eerlijke Concurrentie. Toch gaan de werkgeversvertegenwoordigers maar met slepende voeten mee in onze vraag voor meer controles. Zelfs integendeel, vaak lijkt het alsof ze het probleem minimaliseren. ABVV Horval zal deze veroordeling gebruiken om nog harder op tafel te kloppen bij de volgende onderhandeling: voor ons komt er geen PEC zonder een garanties voor meer controles en zonder clausules om het Europees beleid rond social conditionality (landbouwsubsidies koppelen aan het respecteren van sociale rechten) te implementeren.

Dat uitgerekend nu de liberale minister van landbouw, David Clarinval, in Europa pleit om de koppeling van landbouwsubsidies aan sociale rechtvaardigheid op de lange baan te schuiven is hemeltergend. Wij begrijpen dat land- en tuinbouwers de administratieve belasting die voortvloeit uit het wettelijk kader, aankaarten. Maar mensen tewerkstellen is geen last. Zij creëren de opbrengst voor de bedrijven. Zij verdienen tewerkgesteld te worden volgens de geldende regels en wetten. Zij verdienen het dat werkgevers gecontroleerd worden op het feit dat zij deze wetten wel respecteren.

Voor ABVV Horval is het duidelijk: een duurzaam landbouwbeleid, is een sociaal verantwoord landbouwbeleid. Sociale inspectie, controles en sancties vormen de belangrijkste  garantie om van de groene sectoren voor alle werknemers en werkgevers een sector met toekomst te maken.