Samen sterk voor onze syndicale vrijheden

Op vrijdag 15 juni vond de rechtszaak tegen Bruno, de regionale voorzitter van het ABVV, en Tom, vakbondsafgevaardigde, plaats in het Justitiepaleis te Antwerpen. Beide ABVV-militanten werden gedagvaard door het Openbaar Ministerie voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer op een nationale actie, georganiseerd op 24 juni 2016.

De georganiseerde actie was één zoals die van de voorbije jaren. Beter nog, het was een aangekondigde actie waar de veiligheid werd gewaarborgd, vandaar dat er ook geen sprake was van incidenten of schadegevallen! Dat er een politiecordon ingezet werd, met wapenstok, begeleid door een sproeiwagen, dat is extreem. Deze militaristische tussenkomst en de arrestatie van onze militanten duidt op een vooraf uitgesproken order van de burgemeester.

Twee jaar later besliste het Openbaar Ministerie om beide militanten te dagvaarden voor de correctionele strafkamer. Het Openbare Ministerie en onze advocaten hielden hun respectievelijke pleidooien. In zeer duidelijke bewoordingen wezen onze advocaten erop dat er geen enkele rechtvaardiging kan gevonden worden om Bruno en Tom strafrechtelijk te vervolgen, dat deze vervolging indruist tegen het EVRM en de rechtspraak van zowel het Europees hof voor de rechten van de mens en het Europees hof van justitie en dat de enige logische uitkomst een principiële vrijspraak kan zijn. De uitspraak zal bekend gemaakt worden op 29 juni.